Go to Top

Hungarikum Hétvége a Várban (2014. július 24-27.)

A Magyar Ízek Alapítvány szervezte a Budai Várban a Hungarikum Hétvégét. A kulturális örökség részeként gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka is bekerült a hungaricumok közé, így lehetőség adódott arra, hogy a rendezvény keretében népszerűsítsük Széchenyi István munkásságát.

A Széchenyi Társaság, a Széchenyi Alapítvány és az Országos Széchenyi Kör közösen állította össze a kiállítás anyagát, közösen szervezte meg az ügyeletet. Mátyás király kútja közelében elhelyezett kis faház szolgált kiállító pavilonként, amelynek falain és pultján Széchenyivel kapcsolatos tablókat, szórólapokat, könyveket, kiadványokat, képeslapokat helyeztünk el.

IMG_0552

A kiállítás alkalmat adott számunkra arra is, hogy bemutassuk a Kör tevékenységét, szóróanyagon ismertettük a Kör történetét.

 Péchy Mária és Siska Tamás összeállított egy szellemi totót, amelyben a kérdések Széchényi István életének, munkásságának jelentős eseményeihez kapcsolódtak. Sok látogató próbálta megtalálni a kérdésekre a helyes választ, az ügyeletesek pedig lelkesen segítettek, ha erre szükség volt. Nagyon jó hangulatú, érdekes beszélgetésekre került sor a helyes válaszok megtalálása közben. A totó kitöltői nemcsak az ajándékkönyvet, képeslapot köszönték meg, hanem az újonnan szerzett ismereteket is. Jó érzés volt tapasztalni, hogy mennyien érdeklődnek Széchenyi személye iránt, milyen tisztelettel, elismeréssel nyilatkoznak róla. De azt is láttuk, hogy sokat kell még tenni a Széchenyivel kapcsolatos ismeretek terjesztése terén.

Külön ki kell emelni Papp Éva tagtársunk munkáját, aki több napon keresztül kedvesen hívta a kissé félénk látogatókat, és érdekesnél érdekesebb történetek segítségével mutatta be Széchenyi István munkásságát. Mindenkihez volt türelme, s hosszú órákon át mesélt, segített és együtt örült egy-egy jó válasz után a sikernek, és ráadásul még a vasárnap délutáni vihartól is meg kellett védenie a kiállításunkat.

Ide kattintva megjeleníthető az a szellemi totó, amelyet a kiállítás látogatói is kitölthettek. Próbálkozzon meg Ön is a kitöltésével, és küldje el e-mailben válaszait 2014. szeptember 15-ig (elnokseg@szechenyi-kor. hu)! Hibátlan válaszokat beküldők nevét a honlapunkon közzétesszük.

 Péchy Mária