Go to Top

Széchenyi házhoz megy

Széchenyi házhoz megy

Idén emlékezünk gróf Széchenyi István születésének 225.évfordulójára.
Célkitűzésünk, hogy a megemlékezés ne csak az ünnepélyes koszorúzásokat, a fogadásokat és a beszédeket jelentse, hanem minél többen, és sokoldalúan ismerjék meg Széchenyi életét, országépítő munkáját.
Célunk megvalósítását országos előadássorozattal képzeljük el. Az elmúlt hónapokban felkérésünkre több mint negyvenen jelentkeztek előadónak: egyetemi tanárok, kutatók, történészek, muzeológusok. Felajánlásuk, hogy „házhoz mennek”, és megosztják ismereteiket Széchenyiről az érdeklődő hallgatókkal.

Az előadások lebonyolítása
Az előadók megadtak egy- egy témát, amelyből szerkesztettünk témakörök szerint egy „étlapot”, s ezekből lehet válogatni. Amennyiben van egyéni kérés, esetleg a településhez kötődő esemény vagy olyan területe az életműnek, ami a felsorolt témák közt nem szerepel, lehetőségünk van ebben is segíteni.
Kérjük, hogy a jelentkezési lapon a kiválasztott témát megjelölve, adják meg a várható hallgatóság életkor szerinti összetételét is, továbbá igényüket az előadás tartalmi mélységére vonatkozóan. Nem mindegy, hogy általános iskolásoknak vagy idősebbeknek, szakembereknek vagy laikusoknak tarjuk az előadást.
Az igény beérkezése után megkeressük azt az előadót, aki az adott témakörben jártas és tájékoztatjuk erről a helyi szervezőt. Az előadó kiválasztásánál azt is figyeljük, hogy ne a legmesszebb lakót kérjük fel. Az időpontok egyeztetése már a két fél dolga.
Tudjuk, hogy sok civil szervezet, baráti kör, művelődési ház, iskola tervez olyan megemlékezést, amit szeretnének komolyabb tartalommal megtölteni, ezekkel az előadásokkal nekik is tudunk ötleteket adni.

Javasolt témakörök

I. Széchenyi István életének egy-egy szakasza

1. Katonaévek
2. Utazások
3. Miniszter
4. Országgyűlések – politikus
5. Döbling

II. Tettekre váltott nemzetépítés

1. Lovakrul
2. Lánchíd
3. Vaskapu – folyamszabályozás
4. Közlekedés
5. Írott életműve, könyvei

III.  Az utókor Széchenyiről

1. Kemény Zsigmond
2. Prohászka Ottokár
3. Péterfy Jenő

IV. Széchényiek, a család

1. Ősök
2. Szülők
3. Feleség, gyerekek

V. Széchenyi belső világa

1. Hit, erkölcs, kötelesség, nevelés

VI. Munkatársai

A teljesség igénye nélkül néhány név az előadók közül:
Aczél Eszter, Peyach István, Horváth Attila, Merkl Hilda, Szentkuti Károly, Kőrösi Mária, Papp Éva, Mórocz Gábor, Cserháti László, Buday Miklós.

A jelentkezési lap ide kattintva letölthető.