Go to Top

A MI SZÉCHENYINK vetélkedő középiskolai döntője

A Széchenyi-emlékév kapcsán az Országos Széchenyi Kör másodszorra is iskolánkat – a Soproni Széchenyi István Gimnáziumot – kérte fel arra, hogy egy országos és határokon átnyúló művelődéstörténeti vetélkedő megrendezésével adózzon  „a legnagyobb magyar” emlékének. 2015 őszén 68 csapat jelentkezett felhívásunkra. A középiskolások számára rendezett elődöntő 3 online fordulója után 10 -10 csapat jutott a regionális középdöntőbe, amelyet  Budapesten rendeztek.

A döntő résztvevői:

1. Szederegylet (Hunnia) csapat: Benczik Balázs, Petővári Anna, Simon Viktória.
Bólyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely. Felkészítő tanár: Varga Zoltánné.

2. Pokol (Gőzhajó Rt) csapat: Nagy Anna, Pokol Marcell János, Tóth Béla.
Bessenyei György Gimnázium és Kollégium, Kisvárda. Felkészítő tanár: Virga Gizella.

3.  Al-Borak (Lóversenytér) csapat: Gáll Noémi, Hadnagy Tamás, Ráduly-Baka Rebeka.
Mikes Kelemen Elméleti Líceum, Sepsiszentgyörgy. Felkészítő tanár: Török Katalin.

4. Hitelre vettük a tudást (Akadémia) csapat: Gulyás Krisztián, Molnár Barna, Schöll Róbert.
Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium, Sopron. Felkészítő tanár: Bogdán Györgyi.

5. Széchenyi  tér 11 (Kaszinó) csapat: Csizmazia Csenge,  Mizser  Alexandra,  Woditsch Péter.
Berzsenyi Dániel Evangélikus (Liceum) Gimnázium és Kollégium, Sopron. Felkészítő tanár: Német-Tóth Viktória.

6.  Selyemhernyó (Játékszín) csapat: Németh Judit, Bene Kinga, Szarka Lilla.
Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium, felkészítő tanár: Kovács Örs.

7.  Cresence (Üdvlelde) csapat: Pál Savannah, Szekeres Fanni, Botyik Alexandra.
Török Ignác Gimnázium, Gödöllő. Felkészítő tanár: Puskás Melinda.

8. Triumwomenirátus (Hidegyesület) csapat: Bálint Csenge, Ekler Luca, Várallai Luca.
Bólyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely. Felkészítő tanár: Varga Zoltánné

9. Herrengasse 2016 (Vasúttársaság) csapat: Kutassy Krisztián, Solymos Roland, Szakács Máté.
Győri Szakképzési Centrum Pattantyús Ábrahám Géza  Ipari Szakközépiskolája, felkészítő tanár: Kazóné Kardos Melinda

A csütörtöki érkezést és közös ebédet követően a diákok és a felkészítő tanárok kollégáink kíséretében Nagycenkre utaztak. A tárlatvezetés és a megújult kiállítás megtekintése után egy feladatlap kitöltése várt a csapatokra, amelynek pontszámai már a következő napi döntőben számítottak.

A visszaérkezést követő vacsora után gimnáziumunk dísztermében játékos estet rendeztünk. Itt a felhőtlen szórakozás volt a cél, a versenyzők megismerték egymást, együtt nevettek, izgultak az különböző feladatok során.

Szombat délelőtt a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ Széchenyi-terme adott impozáns hátteret a szóbeli döntőnek. A díszletekkel és kellékekkel a soproni reformkori Kaszinó hangulatát teremtettük meg. A komoly történelmi és művelődéstörténeti ismereteket kívánó vetélkedőt Széchenyi gróf kedvelt játékai – sakk, ostábla, kártya, dominó… – köré szőttük.

A tréfás adomákat, szójátékokat a FELE SEM IGAZ!, a kvízt a VILLÁMKÉRDÉSEK idézték fel. Új SAJTÓMŰFAJt teremtett a six, vagyis hatszavas életmű megírása, és az ACTIVITY is a gróf életpályájához kapcsolódott. Az előzetesen elkészített PÁLYAMŰVEK  a reformkor divatját idézték fel kisfilmek formájában. Természetesen ebben a tartalom mellett a kreativitást, a kivitelezést, és a hangulatteremtést is értékeltük. Láttunk az Árkos vizéből partra szálló ifjút, divatos dandy-t, napernyős és csipkekesztyűs hölgyet, abroncsos báli ruhát, cilindert és sétapálcát is, de olyan modern megoldást is, amely a fenntartható fejlődés újrahasznosító technológiájára épült. A KÖNYVÉSZ Széchenyi gróf képzeletbeli könyvespolcán tett rendet a szavak és évszámok felidézésével. A Magyar Császári és Királyi Posta által kézbesített KÉPESLAPOK a gróf bel-és külhoni utazásait elevenítették fel. A versenyzők dolgát nehezítette, hogy csak egy-egy helyes válasz után juthattak hozzá a képeslap egy darabjához, s ezután kellett felismerniük, melyik városban vagy helyszínen történt a feladás. A ZENEi kérdésekkel Liszt, Erkel, Chopin, Sosztakovics és Schubert teremtett lírai hangulatot. Virtuális kaszinónk – tekintettel arra, hogy „a mi Széchenyink” már XXI. századi – egy MOZI termet is varázsolt. A reformkor világát idéző filmek – Hídember, Az aranyember, Egy magyar nábob, Akli Miklós – egy –egy jelenetét láthatták a csapatok, természetesen hang nélkül, majd ezt kellett szinkronizálniuk különböző megadott szituációk szerint. Némelyik megoldás óriási derűt keltett, a csapattagok tapssal jutalmazták egymás megoldásait is. Utolsó feladatunk TÁNCTÉRré változtatta a helyszínt. Egymás után láthattuk a verbunkot, a keringőt, a csárdást, a menüettet és a palotást, a  táncrendbe pedig a felismert táncokat kellett beírni.

A vetélkedő után a csapatok megkoszorúzták a Széchenyi-téren álló megújított szobrot, és a Szózat eléneklése után ismét közös ebéd következett.

A nap végén került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre, melyet diákjaink rövid műsora előzött meg.  A Kárpát-medencei döntőt végül a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum csapata nyerte. Második helyen végzett a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium csapata Szombathelyről. Harmadik lett a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium Csapata.                                                    

Szeretettel gratulálunk minden kedves résztvevő csapatnak!

Kurányi Éva magyar-történelem szakos tanár, a verseny egyik szervezője, lebonyolítója

Képek a döntőről:

 

One Response to "A MI SZÉCHENYINK vetélkedő középiskolai döntője"

  • Siska Tamás
    2016-11-02 - 13:36 Reply

    Úgy gondolom ebben a versenyben mindenki nyertes volt! Köszönet a diákoknak, a felkészítő tanároknak, rendező iskolának, a támogatóknak, és mindenkinek, aki munkájával hozzájárult a sikerhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük