Go to Top

Visszakapta rangját a nagycenki múzeum

Visszakapta rangját a nagycenki múzeum!

Hammerstein Judit a kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár 2014. május 20-án úgy határozott, hogy az MNM Széchenyi István Emlékmúzeuma elnevezésű muzeális intézmény számára működési engedélyt ad.

A dokumentumot Aczél Eszter megbízott igazgató június 30-án a Széchenyi faluja projekt záró rendezvényén  mutatta be. A rendezvény keretében nyitották meg a megújított kiállítást.

Ezzel az intézkedéssel visszakapta múzeumi rangját, feladat köreit és gyűjtőterülete az egész országra kiterjed. Természetesen ennek következménye a szakdolgozók: muzeológus, restaurátor, könyvtáros és múzeumpedagógus biztosítása.

Nagy öröm számunkra a pozitív változás, hiszen soha nem tudtuk elfogadni, hogy dr. Környei Attila által létrehozott és igen komoly értékekkel rendelkező múzeum kiállítási hellyé változzon, elveszítve lehetőségeit a fejlesztésre, bővítésre, sőt a legutóbbi időben a szinten tartás is kérdésessé vált.

Sokan és sokszor emeltük fel szavunkat, tiltakoztunk a megyei közgyűlésen, a kulturális tálcánál, petíciókat adtunk be, aláírásokat gyűjtöttünk és ahol volt rá módunk, megszólaltunk. Célkitűzésünk megvalósításban szükségünk volt olyan igazgatókra, mint dr. Csorba László és Aczél Eszter, akik az első perctől kezdve fontosnak tartották, hogy Széchenyi István hagyatéka méltó rangot kapjon és mindent megtettek a múzeumi szint követelményeinek teljesítéséért.  Ezért a Széchenyit tisztelők nagy közössége nevében is köszönöm munkájukat. Köszönöm minden köri tagnak, aki valamit tett azért, hogy újra a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeumba mehetünk, tanácskozni, kutatni, feltöltődni.

Péchy Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük