Go to Top

Az Országos Széchenyi Kör Szegedi Csoportjának hírei

2016. december 14-én volt az év utolsó összejövetele. Értékeltük az évi munkánkat. Örömmel állapítottuk meg, hogy a 2016-ra kitűzött feladatainkat maradéktalanul elvégeztük. Kiemelkedő eseménye volt a Széchenyi Emlékévnek a szeptember 21-i ünnepség. Széchenyi születésének 225. évfordulójának tiszteletére a Városháza dísztermében ünnepi megemlékezést tartottunk. Az emlékező beszédet prof. dr. Csapó Benő, Szeged 2016. évi díszpolgára tartotta. Az ünnepség után a Széchenyi téri szobornál a Fricsay Ferenc Koncertfúvószenekar közreműködése mellett koszorúztuk meg Széchenyi szobrát. A Fogadalmi templomban emlékmise zárta a megemlékezést.

Összeállítottuk a 2017. év programját is, minden hónapban előadás vagy koszorúzás alkalmával találkozik a kör tagsága. Továbbra is tartjuk a kapcsolatot a Közéleti Kávéház civil szervezettel.

A Széchenyi Emlékév kapcsán számtalan rendezvényt tartottak a Kárpát medence magyarok lakta területein. Papp Éva több helyszínen részt vett az ünnepségeken, az ott készített fotóiból készített összeállítást bemutatta a kör tagjainak.

Tábory Jánosné bejelentette, hogy egészségi okok miatt lemond a csoport vezetéséről, de a körnek változatlanul aktív tagja marad. Papp Éva elvállalta a csoport vezetését.

Januári összejövetelünkön Péchy Mária, a kör elnöke személyesen részt vett, megköszönte Tábory Jánosné több évtizeden át végzett kitartó munkáját, és a nagycenki kastélyt ábrázoló érmet adott át.

Az OSZK Szegedi Csoportjának februári programja

A 2017. év első előadását Tábory Jánosné tartotta  Az útkeresés évei gróf Széchenyi István életében (1817-1827) címmel.

Surányi Miklós regényéből vett részlet jól érzékelteti Széchenyi útkeresésének kérdéseit:
„Mi minden akar lenni ez a gróf Széchenyi István? Szeretne híres katona lenni, akinek a mellén mindenféle rendjel ékeskedik, minden újság tele van a nevével. Szeretne örökké utazni. megházasodni, a társadalmi életnek szentelni magát. Nem, nőtlen maradni, minden társaságból visszavonulva vadászgatni, lovat nevelni. A diplomáciában karriert csinálni. Élére állni egy pártnak, s a jog és alkotmányosságügyének élni. Verseket, tragédiákat írni.
Ez a fiú nem tud életének irányt adni, egymás után a szélrózsa minden irányába nekirugaszkodik. Tessék elképzelni, hol fog ez kikötni.”

Az előadó a tíz év történései, dokumentumai, levelei alapján mutatta be, hogy Széchenyi milyen nehezen tudott dönteni életének, sorsának alakulásáról.

Papp Éva

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük