Go to Top

Beszámoló elnökségi ülésről

Az Országos Széchenyi Kör elnöksége 2013.09.14-én elnökségi ülést tartott Budapesten.

Az elnökség tagjai találkoztak Aczél Eszterrel, a nagycenki Emlékmúzeum megbízott igazgatójával.

A kötetlen beszélgetés során Péchy Mária bemutatta az elnökség tagjait, röviden ismertette a kör közel negyven éves múltját, a múzeummal kialakult igen szoros kapcsolatát.

Aczél Eszter elismerően szólt a Kör eddigi tevékenységéről és örömét fejezte ki, hogy a múzeum ilyen nagy létszámú támogatói körrel rendelkezik. Ismertette Csorba László igazgató úrral közösen kialakított rövid és hosszú távú terveit.

Elsődleges feladatának a 2009-ben elnyert pályázat befejezését tekinti, melynek megvalósítása igen feszített munkát igényel, hiszen az elmúlt években csak az előkészületek történtek, s a koncepción is változtatni szándékoznak. Nagyobb hangsúlyt kap a kiállításon belül az család, az utódok és a Széchenyi életmű egy-egy kiemelkedő alkotásának részletesebb bemutatása. A kiállítást 2014. március 15-én szeretnék megnyitni. A felújítás ideje alatt, egy-egy részt zárnának be, és a nem látogatható termeket kivetítőn mutatnák be.

Legfontosabb célkitűzése a múzeumi rang visszaállítása és ehhez a szakmai háttér megteremtése és biztosítása.

Ugyancsak célkitűzése a modern múzeumpedagógia alkalmazása, de nem a technikai eszközök túlsúlyával kívánja megoldani, hanem olyan kisebb terek, sarkok létrehozásával, ahol a kiállítás anyagához kapcsolódva a látogató talál nézegetni, böngészni, hallgatni való anyagokat is.

Elképzelése szerint Nagycenk kulturális és tudományos központtá válhat, és ebben a partnerek – önkormányzat, Széchenyi Kör, Nyugat Magyarországi Egyetem Lovas központja – munkájára is számít.

A múzeum legyen valóban emlékhely, minél több magyar diák, felnőtt határainkon innen és túlról, szervezett turizmus keretében keresse fel a Legnagyobb Magyar otthonát.

A hosszú távú tervek közé sorolta a kastély felújítását, sajnos ezzel sokat nem lehet várni, hiszen az épület állapota komoly gondot jelent, a tető, az ereszek és a teljes homlokzat javítása nem tűr halasztást.

A kör elnöksége örömét fejezte ki, hogy határozott elképzelésekkel, nagy múzeumi tapasztalattal és Széchenyi ismerettel rendelkező igazgató került a múzeum élére. A Kör kulturális rendezvények, előadások, akadémiák szervezésben, és a diákok, iskolák mozgósításában tud segíteni, de szükség esetén közmunkára is tud mozgósítani.

Az elnökség a továbbiakban értékelte a júliusi Közgyűlés munkáját. Az elnöki beszámoló is bizonyította, hogy nehéz körülmények – a támogatási lehetőségek csökkenése, központi pályázaton évek óta nem kapunk támogatást – ellenére megvalósultak az első félévre tervezett programjaink.

Az elnökség határozatában köszönetet mondott Baracskai Józsefnek, Zalaszentgrót polgármesterének, hogy vendégül látta a Közgyűlésre érkezőket és Szalay Csabának a nagyon körültekintő szervező munkájáért és az igen színes és változatos kiegészítő programokért.

Az elnökség megbeszélte a Széchenyi Fórum nevű hírportálhoz csatlakozás szerződésének tervezetét. Péchy Mária a tervezetet előzetesen elküldte az elnökség tagjainak, illetve két jogászt is felkért annak áttekintésére. Czenczer Orsolya apróbb javításokat jelzett, illetve néhány pontot elfogadhatatlannak tartott.  Esze Tamás táblázatba foglalta a tervezetet, így átláthatóbb lett, minden fontos részlethez fűzött véleményt javító szándékkal.

A módosítási javaslatokat az elnökség áttekintette, és megbízta az elnököt, hogy azokat előzetesen küldje el Buday Miklósnak, majd tárgyaljon vele.

Siska Tamás beszámolt arról, hogy elkészült a Kör új honlapja, folyamatosan végzi a tartalom feltöltését, amihez írásokat, fotókat kér.

Az elnökség meghallgatta a féléves pénzügyi beszámolót, és úgy határozott, hogy a könyvelés racionalizálása és a költségek csökkentése miatt, Karafáné Fekete Katalin megbízási szerződését megszünteti. Karafáné Fekete Katalin eddig végzett munkáját az elnökség megköszöni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük