Go to Top

A Széchenyi Emlékév ünnepi programjai szeptemberben

2016. április 8-án Nagycenken jelentették be, hogy a kormány gróf Széchenyi István születésének 225. évfordulója tiszteletére a 2016-os évet Széchenyi Emlékévnek nyilvánítja.

Az Országos Széchenyi Kör a testvér szervezetekkel – Széchenyi Társaság és Széchenyi Alapítvány – egy éve dolgozott ennek megvalósulásán és örömmel üdvözölte a kormány döntését.

2015 elején nagy lendülettel elkezdett és azóta is változatlan lelkesedéssel végzett munkánk eredménye már országosan is látható.  A leltár szépen gyarapodik, az országos vetélkedők középdöntői is befejeződtek, ősszel következnek a döntők. Sikeres Akadémiát rendeztünk, a Széchenyi házhoz megy előadássorozat első félideje eredményes volt, de várjuk a további jelentkezéseket. Támogatjuk a Kőbevésett hazaszeretet programot, több konferencián vettünk részt hallgatóként, előadóként. Kiírtunk pályázatokat, készülünk kiállításokkal, őszre kézbe vehetjük új kiadványunkat is.

Az emlékév legtöbb eseménye szeptemberben lesz, a programok időrendi sorrendben:

Augusztus 27-szeptember 26.: Széchenyi Emlékkiállítás az Esztergomi Vármúzeumban, a Kör Művész Csoportjának szervezése.

Szeptember 3. (szombat): Széchenyi Nap Kőszegremetén (Parcium)
Szeptember 2-án utazás egyénileg Nyíregyházára (szállás), másnap reggel korai órákban a Szabolcsi Csoporttal közösen autóbusszal utazás Kőszegremetére. Igény szerint este szállás Nyíregyházán.

A jelentkezési lap ide kattintva letölthető.

Szeptember 20. (kedd): Koszorúzás Bécsben a szülőháznál
Utazás egyénileg Sopronba.
A vasútállomástól külön busszal megyünk Bécsbe, a busz indulása – attól függően, hogy a jelentkezők mikor érkeznek meg Sopronba – 12 vagy 14 órakor. Csak a Herrengasse-i emléktáblánál lesz koszorúzás, Döblingbe nem megyünk!
A koszorúzás időpontja 17 óra, beszédet mond Perényi János nagykövet, gondolom az ünnepség időtartama kb. 40 perc.
Ezt követően a meghívott vendégeknek Üdv Széchenyi címmel műsor a követség Nagytermében. Az előadás elsősorban a Bécsben élő magyaroknak szól, de néhány belépőt kapunk. A műsor után rövid állófogadás.
Visszaindulás 20 órakor, a közte levő időben városnézés vezetővel, vagy séta, kávézás igény szerint.
Szállást tudunk biztosítani Fertőbozon (de a szállás egyénileg is megoldható), a busz a szállásra visz.

A jelentkezési lap ide kattintva letölthető.

Szeptember 21. (szerda): ünnepi események Nagycenken

10 órakor a kápolna megáldása, az új kiállítás megnyitása, új Széchenyi érem bemutatása, fogadás.
Ezeket a programokat a Kormány szervezi, a létszám meghatározott, a Kör részéről két fő vehet részt az eseményeken. Péchy Mária elnök, és Szentkuti Károly alelnök fogja képviselni a tagságot.

14 órakor sztélé avatása a múzeum kertjében. Nemzeti Emlékhely rangra emelkedett a kastély és ez igen nagy eredmény, a mi munkánk is benne van!
Ez a program nyilvános, tehát teljes létszámban ott lehetünk.
Az avatás után huszárokkal, zenekarral átvonul az ünneplő tömeg a Széchenyi térre, ahol ünnepi műsor lesz, beszédekkel és koszorúzással. Tervezett időpont: 16:30 óra.
18 órakor Üdv Széchenyi címmel Sudár Annamária és a Misztrál együttes (Magyar Örökség Díjat kapott idén) előadása a templomban. Az előadás nagyon jó, aki még nem hallotta érdemes meghallgatnia!

Akiknek Fertőbozon van a szállásuk, azokat kis busszal elvisszük Nagycenkre.  Tudunk segíteni a délelőtt hasznos eltöltésében is, kérésre rövid kirándulást szervezünk. Aki nem tud este haza utazni, javaslom, aludjon szerda este is a panzióban.  A szállítás megoldható!

A jelentkezési lap ide kattintva letölthető.

Szeptember 22. (csütörtök):
16:30 órakor koszorúzás Budapesten, a Széchenyi téren.

17 órakor a Széchenyi Társaság ünnepi közgyűlése a Magyar Tudományos Akadémián, a Széchenyi Társaság díjainak átadása

Újra felhívom a figyelmet a Széchenyi házhoz megy előadássorozatunkra, iskolákba, művelődési házakba, civil társaságokhoz tudunk nagyon jó előadókat küldeni. A meghívó szervezeteket, közösségeket semmilyen költség nem terheli.

Ugyancsak szorgalmazom a Kőbe vésett hazaszeretet programot, a Széchenyi Kör számlájára történő kisebb összeg átutalásával is lehet védnökséget vállalni.  A Ha-Mi Összefogunk Európai Szövetkezet felhívása honlapunkon olvasható.

Péchy Mária
elnök

One Response to "A Széchenyi Emlékév ünnepi programjai szeptemberben"

 • Egervölgyi Dezső
  2016-09-23 - 10:24 Reply

  Nem tudom szó nélkül hagyni!
  Az ünnepi műsort olvasva, nem akartam elhinni, hogy az Országos Széchenyi Kör csak két meghívottal lehet jelen az ünnepségen szeptember 21.-én.
  Ilyenkor nagy a “tolongás”, mindenki ünnepelni akar, de a negyven éves Széchenyi Kört, legalább öt hely megillette volna.
  Két vezető és legalább három alapító tag.
  Mondok is kettőt: Dr. Környei Attiláné és Siska Tamás. Buday Miklóst azért nem említem, mert feltételezem, hogy ő “hivatalból” kapott meghívást és van jelen az ünnepségen.
  Ez az eljárás, igazán rosszul esett.
  Most már csak arra lennék kíváncsi, hányan voltak jelen a hivatalos ünnepségen.
  Egervölgyi Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük