Go to Top

Új ifjúsági regény Széchenyi István életéről és munkásságáról

IMG_0829

Szentkuti Károly az Országos Széchenyi Kör felkérésére írta meg a www.szechenyi.hu című ifjúsági regényt.

A szerző ajánlásában megindokolja a címválasztást: főképpen azért választottam ezt a címet, mert a könyv a fiatalokhoz szól.  Arra tettem kísérletet, hogy megismertessem velük gróf Széchenyi Istvánt szellemi örökségét, de nem a neten, hanem kézbe vehető könyv formájában, örök optimizmussal remélve, hogy el is olvassák.

Meggyőződésem, hogy Széchenyi István rendkívül modern ember volt, nyitott minden újdonságra. Ha ma élne, biztosan rendelkezne weboldallal, blogolna, aktív lenne a facebookon, okos telefont használna.

A könyv történet napjainkban játszódik a nagycenki kastélyban, ahova táborozni érkeznek a 12-16 év közötti fiatalok. Van, aki önszántából jön el, van, kit szülei erőltetnek, s vannak olyanok is, aki csak el akarják ütni az időt. A táborlakók ez alatt a tíz nap alatt együtt élnek a kalandvágyó, az érzékeny, a szenvedélyes, a csalódott, a sikeres, vagyis a hús-vér Széchenyi Istvánnal is és kevésbé a bronzban öntött, szoborrá merevedett alakkal.

Azért, hogy az olvasó még közelebb kerüljön Széchenyi Istvánhoz, a könyv egyes fejezetei az ő korában játszódnak. Átélhetjük vele a lipcsei lovas kalandot, ott vagyunk Pozsonyban az akadémia megalapításánál, elutazunk Londonba a Lánchíd építése ügyében, hajózunk a Vaskapuban, és mellette vagyunk Döblingben is.

A tábor ideje alatt a fiatalok nemcsak Széchenyit, de önmagukat és egymást is jobban megismerik. Néha vitatkoznak, de ha kell, segítenek a másikon. Fellobban a kamasz szerelem is.  Végül kis közösséggé érnek és hazafelé a vonaton már egy kupacban ülve azt találják ki, hogy készítenek egy weblapot, www.szechenyi.hu névvel, amelyen megosztják élményeiket másokkal is.

Ajánlom a könyvet elsősorban a fiataloknak, de minden korosztálynak, akit érdekel gróf Széchenyi István élete és munkássága.

 Péchy Mária, az Országos Széchenyi Kör elnöke a könyv fülszövegében a következőket írja:

A könyv az Országos Széchenyi Kör támogatásával készült, s ez nem véletlen, hiszen a civil szervezet célkitűzései közt talán a legfontosabb, hogy a fiatalok ismerjék meg a „legnagyobb Magyar” munkásságát, írásait, s találják meg azokat a gondolatokat, melyek számukra is iránymutatók lehetnek.

Az elmúlt közel negyven évben számtalan rendezvényünk volt, vetélkedőket szerveztünk, 1986 óta több mint 50 táborba hívtuk a diákokat, kiadványokat, kiállításokat juttatunk el az iskolásoknak. Most egy különleges könyvvel jelentkezünk. A szerző, Szentkuti Károly évtizedeken keresztül tanulmányozta Széchenyit, 10 évig a kastélyban lakott, mint muzeológus és mellékesen olvasótábort is vezetett – nem tankönyvet írt, hanem az embert mutatja be és azt a lehetőséget, ami mindenkinek megadatik, hogy magunkat is megreformáljuk. Széchenyi szavaival: “Csak magunkban a hiba, de egyszersmind magunkban is a feltámadási erő”.

Széchenyi István nem járt egyetemre, tudásának két alapköve a könyvek és a tapasztalat. Utazásaira ládányi könyvvel indult, s tanulmányozta az adott ország történelmét, irodalmát, a technika vívmányait, de közgazdaságtannal, alkotmányjoggal, vagy filozófiai kérdésekkel is foglalkozott.

Ezt javasolja kortársainak: „Csinosítsuk értelmünket, terjesszük tapasztalatainkat, keressük fel a tudóst, társalkodjunk az elmetehetőssel, nagyobbítsuk könyvtárainkat, jutalmazzuk a tudományokban, művészetekben fáradozót, haladót, üljünk kocsira, szálljunk hajóra s nézzük a világot – s emeljük hazánkat a dicsőbb nemzetek sorába!” (Hitel)

Kívánom mindenkinek az olvasás örömén túl, hogy kezdjen el ismerkedni Széchenyivel, az izgalmas reformkorral, s a XXI. század elején találja meg gyors változások mellett a közel 200 éve írt mondatok igazságát.

Hamarosan árusítással egybekötött könyvbemutatókat tartunk, amelyek helyéről és időpontjáról később adunk tájékoztatást.

A könyv már most megrendelhető 06/20/9411180 telefonszámon vagy postai úton Péchy Mária 1082 Budapest, Baross utca 86. címen, illetve az elnokseg@szechenyi-kor.hu e-mail címen.

Olvasson bele a könyvbe! Ide kattintva a könyv két fejezete elolvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük