Go to Top

Megemlékezés, koszorúzás Tiszadobon

A Szabolcsi Tagcsoport koszorúzási ünnepséget tartott Tiszadobon, a Széchenyi István obeliszknél, a Tisza szabályozás megkezdésének 175. évfordulója alkalmából, 2021. augusztus 28-án.

Az ünnepségen megjelent Bárány Attila a Tiszadobi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója és Vitányi György az iskola nyugalmazott igazgatója, továbbá a Szabolcsi Tagcsoport több tagja. Az Országos Széchenyi Kör elnökségét Siska Tamás titkár, Almásssy Lászlóné és Illés Jánosné elnökségi tagok képviselték, a Budapesti Tagcsoportot Antal Erzsébet.

Ünnepi beszédet mondott Kubik József, a Szabolcsi Tagcsoport vezetője, a beszédének szövege ide kattintva olvasható. Bárány Attila javaslatára a résztvevők közösen mondták el Szász Károlynak az obeliszkre vésett sorait:
“Két hatalom versenge soká e róna bírásán
Emberi szorgalom és a vizek ős eleme.
Széchenyi lett a bíró, a Tiszát medrébe szorítá
Szózata, s a nagy tér szabad és a mienk.”

Ezt követően a tiszadobi általános iskola három tanulója részleteket olvasott fel Arany János: Széchenyi emlékezete című költeményéből, majd Siska Tamás oklevelet és jutalomkönyveket adott át Gorzsás Emma Málnának, a tiszadobi általános iskola tanulójának, aki sikeresen szerepelt a Kör által kiírt rajzpályázaton.

Gorzsás Emma Málna festményének címe: Az első kapavágás

A Tisza-szabályozás óriási munkáját elvégző elődeink tiszteletére koszorúk kerültek az obeliszk talapzatára. Az Országos Széchenyi Kör nevében Pázmándi Katalin a Szabolcsi Csoport tagja és Siska Tamás titkár koszorúzott, a Tiszadobi Széchenyi István Általános Iskola nevében pedig az iskola három, az ünnepségen verset mondó tanulója.

A Széchenyi obeliszket 1865-ben  az Alsó-Zabolchi Tiszaszabályozó Társulat emelte Széchenyi István emlékére azon a helyen, ahol 1846. augusztus 27-én Széchenyi jelenlétében megkezdték a Tisza-völgy rendezési munkálatait. Az obeliszk 6,64 méter magas, Gerenday Antal alkotása.

Az ünnepség részvevői a Széchenyi obeliszk előtt

Megnéztük a közelben lévő Andrássy Gyula emlékművet és a Vásárhelyi emlékművet is.

Az Andrássy emlékművet 1909-ben állította az Ármentesítő Társulat. Az emlékmű alkotója: Sárkány István szobrászművész. Az emlékmű előtt kőtáblára vésve az alábbi felirat olvasható:
Gróf Andrássy Gyulának a Tisza-szabályozás körül kifejtett érdemei elismeréséül 1909.

Az Andrássy emlékmű előtt

A Vásárhelyi emlékművet Vásárhelyi Pál kiváló vízmérnök emlékére állíttatta az Országos Vízügyi Hivatal 1969-ben. A monumentális Vásárhelyi szobor és a dombormű Gantner Jenő szobrászművész alkotása.

Vásárhelyi Pál szobra
A dombormű a gátakon dolgozóknak állít emléket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük