Go to Top

Koszorúzás Szegeden

Koszorúzás gróf Széchenyi István szobránál Szegeden

Gróf Széchenyi István születésének 228. évfordulója alkalmából az Országos Széchenyi Kör Szegedi Tagcsoportja koszorúzási ünnepséget tartott.

A Városháza elől indult a Fricsay Ferenc Koncertfúvószenekar  Gyirmóthy Zoltán vezetésével, őket követték az Akropolisz Táncszínház tagjai. Mire a szoborhoz értek, már népes tömeg gyűlt össze. A Himnusz után az Akropolisz Táncszínház tagjai gróf Széchényi Imre szerzeményére magyar tánc-fantáziát adtak elő nagy sikerrel. A koreográfiát Kerek Attiláné, a Táncszínház művészeti vezetője készítette.

Beszédben Papp Éva, az Országos Széchenyi Kör alelnöke, arra a különleges évfordulóra emlékeztetett, hogy Szegeden 105 évvel ezelőtt egyszerre NEM avatták fel Zala György Deák Ferencet és Strobl Alajos Széchenyi Istvánt ábrázoló szobrát. Mindkét szobrász nagyon készült erre az alkalomra. Strobl így nyilatkozott: „Kérem, ez egy szobrászverseny. Majd meglátjuk, kié lesz a legszebb!” Nem dőlt el a két művész versenye, mert az 1914 szeptemberére tervezett avatást megakadályozta a háború kitörése.

Amikor elhelyeztük a nagyrabecsülés koszorúit gróf Széchenyi István szobránál, tisztelettel emlékeztünk az alkotó művészre, Strobl Alajosra is.

A város nevében dr. Szondi Ildikó és dr. Kozma József képviselők, a Széchenyi Kör nevében Papp Éva és dr. Kormányos András koszorúztak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük