Go to Top

Két kevéssé ismert Széchenyi-szobor

Sopronban, a Várkerületen, a Széchenyi háztól kb. 150 m-re található a Pannonia szálló. Ennek nagytermében, egy biliárdasztal mögött található egy színvonalas bronz szoborkompozíció. A művész elképzelése szerint Széchenyi István a Lánchíd közelé­ben ül egy asztalka mellett, és nézi a Lánchíd tervrajzát. Azért gondolom, hogy a hely­szin szabadtér, mert a kompozíció tartalmaz egy fácskát is, és azért a Lánchíd mellett, mert a lapon annak körvonalai láthatók.

Ebbe a terembe bárki bemehet, csak a recepcióst kell megkérni, hogy megnézhessük a szobrot.

Győrben, az egyetemi városrészben, a Menedzsment Campus előtt van a másik, még szin­tén nem közismert, igen színvonalas, az egyetemi helyszín szelleméhez illeszkedő és azt egy odavágó idézettel is megerősítő szoborkompozíció.

A padon lévő idézet:  „Sokat kell tanulnia az embernek ahhoz, hogy megtudhassa, milyen keveset is tud.”

Ez a szobor a ma annyira divatos, emberközeli irányzatot képviseli, kiválóan alkalmas fényképezkedésre is. Ha valaki Győrben jár, mindenképpen érdemes felkeresnie. Egyik alkotásról sem tudok közelebbit (mikor készült, ki a művész, mi volt az el­helyezés apropója, stb.). Aki többet tud erről, szíveskedjen hozzászólásban megírni.

Győri Pál

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük