Go to Top

Hírlevél

Hírlevél

Beszámoló a 2013-as év legfontosabb eseményeiről

Április 8-án Gróf Széchenyi István halálának 153. évfordulóján megemlékezést és koszorúzást tartottunk Budapesten. Beszédet mondott Dr. Sajó Andrea az Országos Széchenyi Könyvtár igazgatója.

Április 8-án rendkívüli Közgyűlést tartottunk a Pázmány Péter Egyetem Jogi Karán, a jelenlevők elfogadták az elnöki beszámolót és az éves tervet. Papp Éva tagtársunk Széchenyi írásai alapján összeállított igen érdekes előadásából megtudhattuk, hogy  vélekedett a legnagyobb magyar „a  borrul és a pálinkárul” .

Április 10-14 közt rendeztük meg a Széchenyi Akadémiát Nagycenken. Az innováció témakörben hallgattunk előadásokat.  Az eseményről beszámoló olvasható a www.szechenyi-kor.hu honlapon. Nagycenk Önkormányzata 140.000 Ft-tal támogatta az Akadémia megvalósítását – köszönet Csorba János polgármester úrnak és a képviselőtestület tagjainak.

Július 6-án Zalaszentgróton tartottuk Közgyűlésünket, melyen  72  tag vett részt. Az igen tartalmas és gondolatébresztő tanácskozáson örömmel hallhattuk a tagcsoportok beszámolóját. Az elmúlt évben is a múzeum megújulását próbáltuk a magunk lehetőségeivel támogatni, ennek érdekében határozat született, hogy az ország vezetőihez forduljunk. Ez megtörtént, de az eredményekről még nem tudunk beszámolni, csak a megbízott igazgató asszony sziszifuszi munkájáról, amellyel a nagyon pozitív célok megvalósítására törekszik, s alakítja azt a csapatot, amely reményeink szerint jó irányba vezeti az Emlékmúzeumot. Másik fontos határozatunk, hogy a Széchenyi Fórum szerkesztésében, munkájában részt veszünk. Itt is megtörténtek az első lépések, de ez közös munka, várjuk azok jelentkezését, akik a szerkesztői feladatok ellátásában, gépelési munkákban segítenének, de ennél is fontosabb, hogy várjuk az írásokat, beszámolókat az eseményekről és véleményeket, hozzászólásokat a megjelent írásokról. Kérjük, hogy a megjelenésre szánt írásokat a pechy_maria@t-online.hu email címre küldjék el. Szintén döntöttünk a kör honlapjának megújításáról, amely elkészült, de természetesen folyamatosan bővül új rovatokkal az igények függvényében. Mindenkit bíztatunk, hogy kísérje figyelemmel a honlapot (Siska Tamás munkája), s gondolataival, javaslataival, írásaival gazdagítsa a tartalmát. Az írásokat az  elnökség@szechenyi-kor.hu e-mail címre várjuk.

A közgyűlést követően a környékkel ismerkedtünk, jártunk  Kallósdon, Kehidán, Tűrjén, Sümegen, Hévízen. Volt ismerkedési est, néhány borpince meglátogatása és a szokásos éneklés, sok  közös élmény emlegetése.

Köszönjük Baracskai József polgármester anyagi és erkölcsi támogatását, Szalay Csaba és Edit munkáját, a legapróbb részletekre is kiterjedő gondoskodását. Beszámolók olvashatók, képek nézegethetők a Széchenyi Fórum hasábjain és a kör honlapján is.

A tagcsoportok munkáját a honlapon és a Széchenyi Fórumon követhetik nyomon, és ugyanitt megtalálhatók az elnökségi ülések jegyzőkönyvei, fontosabb határozatai. Örömmel számolhatok be arról, hogy a Püspökladányban dolgozó csoport elkészítette a 25 éves emlékkönyvét, illetve a Makón a Képzőművész csoport rendezett nagyon szép kiállítást.

Terveink 2014-ben

Az elnökség február 8-9-én kétnapos ülést tartott Nagycenken, amelyen részt vett Aczél Eszter megbízott igazgató és Csorba János polgármester. Meghatározta az elkövetkező időszak programját, feladatait.

Április  8-án 16 órakor gróf Széchenyi Istvánra emlékezünk Budapesten a Széchenyi István téren halálának 154. évfordulóján

Április 9-13 közt Széchenyi Akadémiát tartunk Nagycenken

Téma: Széchenyi István életműve hogyan hat napjainkban, mit hasznosítunk.

Három kiemelt témakör lesz:

Széchenyi István mit hozott a családi házból és mit adott tovább gyermekeinek.

Vízgazdálkodás, ezen belül mennyire volt korszerű a 1800 évek szabályozási, vízgazdálkodási munkái, a víz szerepe az elkövetkező években a Kárpát- medencében.

A harmadik kérdéskör a mezőgazdaság helyzete, Széchenyi család gazdálkodása, a mai kihívások elsősorban a nyugat-magyarországi térségben.

Az akadémiák hagyományát folytatva kirándulunk Fertődre, illetve esti beszélgetések és filmvetítés egészíti ki a programot. Előadóink a témák kutatói, egyetemi oktatók, szakemberek, a névsort és az előadások pontos időpontját végleges egyeztetés után tudjuk csak közölni.

Szállás és félpanziós ellátás Fertőbozon a Gloriett panzióban lesz nagyon szép környéken, csodálatos kilátással a Fertő tóra. Az ebéd Nagycenken lesz, a két település közt a közlekedést megoldjuk.

Költségek öt napra 28.500 Ft, három napra 18.000 Ft. Jelentkezéseket március 15-ig kérjük elküldeni Péchy Mária 1082 Budapest, Baross utca 86. postai címre vagy pechy_maria@t-online.hu email címre. (A jelentkezési lap ide kattintva jeleníthető meg.)

 Ebben az évben Kárpátaljára tervezünk kirándulást.

Időpont: 2014. július 1-6. (kedd-vasárnap)

A látnivalók közül kiemelkedik a táj szépsége, járunk a Vereckei hágónál, a Tatár hágónál, a Borzsa, Kraszna és Gorgánok hegyeiben gyönyörködhetünk. Elsétálunk a Szinevéri tóhoz, a Fekete Tisza forrásához és a két Tisza találkozáshoz. Műemléki látványosságokban is lesz részünk, Munkács, Beregvár, Berergszász, Técső, Visk, Csetfalva nevezetességeit is megnézünk. Találkozunk a magyar történelem számos tragikus emlékével, Szolyván, az Árpádvonal bunkerinél.

Szállás falusi turizmus keretében, ellátás félpanzió, utazás autóbusszal, helyi idegenvezetővel.

Várható költség max.: 60.000 Ft.

Kérem, hogy a mellékelt jelentkezési lapon vagy e-mailben jelezzék utazási szándékukat.

Részletes programot a jelentkezőknek küldjük, illetve felrakjuk a már ismert hírportálokra.

 A Széchenyi Alapítvány és Buday Miklós kezdeményezésére és munkájának köszönhetően gróf Széchenyi István életműve bekerült a magyar értéktárba, s reményeink szerint Hungarikum rangot is meg fogja kapni. 

Kérjük, hogy az 1% átutalásával segítség munkánkat, hiszen semmilyen állami támogatásban nem részesülünk, s pályázataink is sikertelenek. Az adóbevallásnál tüntessék fel a kedvezményezettként az Országos Széchenyi Kört, adószámunk: 19759252-1-08

Törekedünk arra, hogy az Széchenyi István írásait minél többen megismerjék, s ennek keretében szeretnénk a tagságot arra bíztatni, hogy ebben az évben mindenki olvasson el egy Széchenyi által írt könyvet. Az írások közül a Hitelt javasoljuk. Szeptember-október hónapokban az elnokseg@szechenyi-kor.hu  e-mail címre várjuk azokat a rövid írásokat (max. 5000 karakter, vagy kézzel két A4-es oldal), melyekben az általuk kiválasztott legszebb gondolatokat bemutatják, s indokolják.

A könyv feldolgozásának másik lehetősége: 12 kérdés összeállítása három lehetséges válasszal, melyet a Széchenyi Fórumba kérjük beküldeni. A legjobb írások és kérdések az honlapon illetve a Fórumban megjelennek.

2014. 04. 05-én 10,30 órai kezdettel Budapesten tartjuk közgyűlésünket, a helyszínről meghívóval küldjük a tájékoztatást. Kísérő rendezvényünk a Várbazár megtekintése Ybl Miklósra emlékezve.

Várunk javaslatokat, ötleteket, hogy a kör életét gazdagítsuk és azokat a tagoknak a jelentkezését, akik szívesen vennének részt adminisztrációs vagy egyéb (pl. gépírás) munkákban.

Péchy Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük