Go to Top

Hírlevél

Hírlevél 2015/2

Rövid beszámoló a 2015-ös év eseményeiről:
Április 15-19. megtartottuk a XX. Széchenyi Akadémiát Nagycenken.
Július 3-7. közgyűlést és találkozót szerveztünk Győrben, új elnökséget választottunk:

Elnök: Péchy Mária (Bp.), alelnökök: Siska Tamás (Bp.) és Szentkuti Károly (Mosonmagyaróvár)
Az elnökség tagjai: Aczél Eszter (Bp.), Almássy Lászlóné (Nyíregyháza), Fördősné Csepregi Lilla (Jánossomorja), Papp Éva (Szeged), Stégerné Tusa Cecília (Székesfehérvár), Szabó Béla (Szigetszentmiklós), Szabó Miklós (Sopron), Szalay Csaba (Zalaszentgrót).

A kicsit megfiatalított elnökség nagy lendülettel és sok ötlettel kezdte meg munkáját és remélem, hogy az emlékévben eredményesen fogunk dolgozni. Megköszöntük a lemondott elnökségi tagok Balázs Sándor, Fazekas Sándor és Tábory Jánosné Erzsike munkáját.

Többszöri nekifutással és ügyvédi segítséggel a Győri Törvényszék elfogadta Alapszabályunk módosítását, s megtarthattuk közhasznúsági státusunkat.

Az év első felében gazdálkodásunk is pozitív mérleggel zárult, Nagycenk Önkormányzata 150.000Ft-tal támogatta az akadémia megrendezését, az EMI-hez benyújtott pályázatunkon a működéshez kaptunk 250.000 Ft támogatást, az 1% -os adó visszatérítésből 121.000 Ft került a számlánkra. Javult, ha csak kis mértékben is a tagdíj befizetési fegyelem, illetve a tagság köréből is érkezett támogatás. Szükségünk lesz a gazdálkodás erősítésére, ha az elkövetkező év terveit szeretnénk megvalósítani.

Január és július közötti időszakban a Széchenyi Alapítvány, a Kör és a Társaság vezetői felkeresték a minisztériumokat, miniszterekkel, államtitkárokkal ismertették terveiket és kérték a támogatást. Megkeresték a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, a Szellemi Örökség Nemzeti Hivatalát, Budapest főpolgármesterét, kerületek polgármestereit, nagyköveteket, egyetemek rektorait, s mindenütt támogatást ígértek. Jelenleg a kormány asztalán van az a tervezet, amely Széchenyi Emlékévnek javasolja a 2016-os évet. Érthetően a napi problémák háttérbe szorítják az előterjesztés tárgyalását és elfogadását. Tudomásunk szerint több javaslatunk szerepel a felterjesztésben, így az előkészületeket megtettük, hogy startra készen álljunk.

Elindult a középiskolák és általános iskolák vetélkedője „AMI SZÉCHENYINK” címmel. A fenntartók segítségével eljutott az iskolákhoz a felhívásunk. A Kárpát-medence minden magyar tannyelvű intézmény tanulóit hívjuk, ezért a határon túli magyar pedagógus szervezeteket is megkerestük.

Kérem a köri tagokat, hogy lakóhelyükön, ismeretségi körükben érdeklődjenek, hogy megérkeztek-e a felhívások, gyerekek, unokák hallottak-e róla, jelezzék, ha nem.

Ugyancsak elindult a Széchenyi házhoz megy programunk szervezése, melynek lényege neves előadók mennek az ország különböző pontjára előadást tartani Széchenyiről.  Jelenleg az előadók jelentkezését várjuk, szépen gyarapodik a névsor, amit közkinccsé teszünk, és az érdeklődők választhatnak. Ezzel párhuzamosan szeretnék összegyűjteni a helyszíneket, ahol szívesen várják az előadókat. Lehet iskola, civilszervezet, baráti társaság, önkormányzat, akiknek a jelentkezését várjuk.  Ebben a munkában nagyon számít az elnökség a tagság aktivitására. Az elmúlt két emlékév (1991 és 2010) több száz rendezvénye a tagság segítsége nélkül nem valósult volna meg. Örömmel fogadjuk az egyéni kezdeményezéséket, a civil szervezetek vagy egyének csatlakozását az emlékév szervezéshez és megvalósításához. Csatlakozási szándék bejelenthető: www.szechenyiforum.hu, vagy www. szechenyi-kor.hu honlapokon, e-mailben az elokseg@szechenyi-kor.hu címen, levélben a Péchy Mária 1082 Budapest  Baross u. 86. postai címen.

Az elkövetkező időszak egyik fontos eseményére szeretném felhívni a tagok figyelmét:

1975. október 27-én a Széchenyi István nevét viselő szocialista brigádok tagjai találkoztak Nagycenken, a Széchenyi István Emlékmúzeumban.

Környei Attila felhívására jelentkezve egy izgalmas vetélkedőn vettek részt, majd az ezt követő beszélgetés során alakult ki az elképzelés, létrehozzák a múzeum baráti körét. Akkor és ott tették le az alapját a jelenleg is működő Országos Széchenyi Körnek.

Erre emlékezve hívjuk és várjuk a kör régi és ifjabb tagjait közös emlékezésre, beszélgetésre a terveinkről.

Helyszín: Nagycenk, Széchenyi István Emlékmúzeum Díszterme
Időpont: 2015. október 27. 11. óra

Program
Köszöntők:

  • Aczél Eszter az Emlékmúzeum vezetője
  • Péchy Mária az Országos Széchenyi Kör elnöke

Előadások: 

  • Siska Tamás: 40 éve történt
  • Péchy Mária: A folytatás és a jövő céljai

13:00 óra: Faültetés a parkban
13:30 óra: Állófogadás és beszélgetés
15:00 óra: Koszorú elhelyezése dr. Környei Attila emléktáblájánál majd a kiállítás megtekintése
16:00 óra: autóbusszal a Széchenyi mauzóleumhoz és koszorúzás
16:30-kor autóbusszal Sopronba a Budapest felé 17:07-kor induló vonathoz

Utazás egyénileg. Javasolt járatok: Budapest Keleti pályaudvarról 7:10-kor induló Railjet gyorsvonattal Győrig, ott átszállás a 8:42-kor Sopronba induló gyorsvonatra, amelyik 9:53-kor érkezik Sopronba. Sopronból 10:05-kor, illetve 10:20-kor indul autóbusz Nagycenkre a Csengeri utcából (elérhető a soproni vasútállomástól gyalogosan 3 perc alatt).

Amennyiben szeretne Nagycenken vagy környékén egy vagy több napra szállást igénybe venni, ebben tudunk segíteni: Nagycenken van egy panzió, s a környéken is tudunk javasolni szálláshelyeket. Az időpont az őszi szünetre esik, így unokákat is lehet hozni, a gyerekeknek foglalkozást tudunk biztosítani.

Kérdéseivel fordulhat Péchy Máriához a 20/9411184 es telefonszámon, vagy email: elnokseg@szechenyi-kor.hu, illetve pechy_maria @t-online.hu email címen.

Várom a jelentkezéseket, és kérek visszajelzést a fenti elérhetőségeken, hogy tudjam, hányan jönnek, hány ember számára rendeljem az állófogadást.  Kérem azt is jelezzék, ha személygépkocsival jönnek, mert ez is meghatározza, hogy mennyi buszt rendeljek.

Nagyon örülnénk, ha minél nagyobb számban tudnának eljönni, s kérem az aktív tagokat, akik ismernek idősebb, már kevésbé kimozdulós tagokat, keressék meg őket is és hívják a rendezvényre, hiszen elsősorban az alapítóknak, az első időszakban nagyon tevékeny tagok tiszteletére és reméljük, az örömükre is szervezzük ezt az összejövetelt.

Budapest, 2015.09.29.

Péchy Mária

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük