Go to Top

Ha-Mi-Összefogunk Európai Szövetkezet kezdeményezésének támogatása

Ebben az évben számos fontos évfordulója van az országnak így Szent Mártonra, Zrínyi Miklósra, az 56-os forradalomra is emlékezünk. Úgy gondolom, méltón került ebbe a sorba gróf Széchenyi István, aki 225 évvel ezelőtt született.

2015-től nagyon sok programmal készültünk és ezt a munkát folytatja ebben az évben is. Diákok számára vetélkedőket szerveztünk és ősszel is indítunk újabb versenyt, voltak és lesznek még pályázatok, egész évben előadássorozatot szervezünk, Széchenyi házhoz megy címmel. Több civil szervezettel és egyetemmel dolgozunk együtt.

Most egy fontos kezdeményezésre hívnám fel a figyelmét, s kérem, ha lehetséges ismerőseivel is ismertesse meg a soproni
Ha-Mi-Összefogunk Európai Szövetkezet nevű civil szervezet felhívását, amely teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.
A soproni Széchenyi szobor talapzatára négy nyelven egy Széchenyi idézetet akarnak elhelyezni, s ehhez kérik a támogatást.

A kezdeményező szervezet által kiválasztott gondolat örökérvényű, de napjainkban különösen fontos, hiszen a hazaszeretetről szól.  A választott idézet, amely Széchenyi Istvánnak az Akadémián elhangzott beszédéből való részlet, kevésbé ismert, de könnyen megjegyezhető, üzenete érthető, tömör és szíveket is megérinti:

„A hazaszeretet azon szent láng, melyért, bármily gyermeki érzelemnek gúnyolják is azt a világ hidegen számító cosmopolitái, nincs mit pirulnunk, mert legtöbb magasztos cselekedet mégis innen vette, innen veszi, és innen fogja venni a Földön eredetét.”

Minden betűnek lenne védnöke, a védnökké válás módjáról, feltételeiről a www.szechenyiszobor.hu oldalon a Védnökség/program leírása menüpont alatt tájékozódhat. Védnökséget vállalhat egyén, család, baráti közösség és természetesen iskola tanári kara, vagy diáksága. Egy betű támogatási költsége 10.000 Ft, mely remélem nem olyan nagy összeg, amit egy közösség ne tudna összeadni. A befolyt összeg a diákok számára kiírt, vagy a későbbiekben sorra kerülő versenyek támogatását is szolgálná.

Az Országos Széchenyi Kör elnökeként örülök annak, hogy a nemcsak Sopronban és annak környékén élők kapnak lehetőséget arra, hogy védnökséget vállaljanak egy-egy betűért.

„A tett, a százezreknek egy célra törő cselekedete emelheti fel a nemzetet” figyelmeztet minket Széchenyi, ezzel a védnökséggel sokan átélhetik az összetartozás és a közös cselekvés felemelő érzését is.

Az Országos Széchenyi Kör is szeretne védnökséget vállalni, és lehetőséget biztosítani erre azok számára is, akiknek a 10000 forint túlzottan nagy összeg. Kisebb összeget is lehet utalni a Kör 59500337-11101703 számú számlájára, a közlemény rovatba feltétlen írják be, hogy „Támogatás betű védnökséghez.”

Kérem, csatlakozzanak a mozgalomhoz, legyenek jó védnökök!

Üdvözlettel:
Péchy Mária
elnök

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük