Go to Top

Búcsúzás

Az Országos Széchenyi Kör elnöksége nevében búcsúzom az egyik legaktívabb tagunktól. Köszönöm, hogy a Nyíregyházi Csoport munkájában mindig aktívan vettél részt, szervezted a kirándulásokat, előadásokat, kezelted és könyvelted a csoport pénzügyeit nagy szakértelemmel és pontossággal. Az elnökségi üléseken a nagy távolság ellenére is jelen voltál, és ötleteiddel támogattad munkánkat.

Személyesen 1991-ben, a Kortársunk Széchenyi vetélkedőn találkoztunk. Széchenyi István nevét viselő nyíregyházi iskolából több pályázat is érkezett és a közel hétszáz dolgozat értékelése után az első fordulóból tovább jutók közt ott voltak a nyíregyházi diákok is. Két elődöntő, majd egy felejthetetlen középdöntő rendezését is vállaltad kollégáid segítségével. Ekkor ismertem meg a középiskola tanárait és attól kezdve minden, diákok részére szervezett akcióban számíthattam Rád!

Az elkövetkező években számtalan közös rendezvényünk volt. Táborok Nyíregyházán több mint száz gyerekkel, Sopronban, Sepsiszentgyörgyben, vagy Becsén, mindig jöttél és segítettél.

Sokat tanultam, tanultunk Tőled, hogyan kell hegyre mászni, hogy a csúcs előtt ne fáradjunk el – pl. Bálványosra is sikeresen feljutott a csapat, vagy tudtad úgy lelkesíteni a nagy melegben, a pusztaságban gyalogló diákokat, hogy eljutottunk az aracsi templomhoz.

A kör életében több nagy rendezvény is kötődik nyíregyházi csapathoz: két közgyűlés szervezése, Kőszegremetén álló Széchenyi emlékoszlop koszorúzása minden évben. Természetes volt számomra, hogy mindig ott voltál taps és éljenzés nélkül, nagy lendülettel csináltad a dolgodat!

Személy szerint köszönöm, amit kaptam tőled, először azt, hogy megismerhettem városodat és a környéket, és felfedezhettem a kincseit. Másodszor a türelmedet, ahogy próbáltál bevezetni a könyvelés, a követel és tartozik világába. Köszönöm a figyelmedet, szeretetedet, mit adtál nekem és nagyon sokaknak, köztük a csángó keresztgyerekeknek is. Köszönöm a hajnali a tábori ébresztőket kávé segítségével, hogy mindig volt hátizsákodban rejtett kincs feltört lábra, gyomorfájásra és minden bajra, ha más nem egy biztatás: már mindjárt célba érünk!

Tudtam, hogy több betegséged is van, és azt is láttam, hogy betartva a legfontosabb utasításokat nem akartál lemondani az életet széppé tevő dolgokról, így az unokákról, hangversenyekről, barátokról, másokról való gondoskodásról, még akkor se, ha az illető Győrben vagy Prágában él.

Úgy érzem, hogy színes gazdag életet éltél, nagyon sokaknak adtál jó szót, barátságot, szeretetet, gondoskodást távolból is. Mutattál példát a kitartásról és arról is hogyan kell az elkerülhetetlen nehézségeket – amiben bőven volt részed – túlélni és a megszerzett tapasztalatot, tudást tovább adni. Úgy emlékezhetünk Rád legméltóbban, ha a tőled tanultakat nem felejtjük el és megpróbáljuk életünk részévé tenni.

Kedves Vali!

Sajnálom, hogy ezek a mondatok nem akkor íródtak, amikor olvashattad volna. Tanulságul szolgálhat nemcsak nekem, hanem aki olvassa, hogy időben kell a köszönetet és az elismerő szavakat leírni és kimondani.

Pályádat végig futottad, sokat adtál, remélem kaptál is az élettől, nyugodjál békében!

Péchy Mária
elnök

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük