Go to Top

Beszámoló a kőszegremetei Széchenyi Ünnepségről

Az ünnepség a szépen felújított 150 éves református templomban kezdődött. Sziszik József, a gyülekezet lelkipásztora beszédében méltatta a legnagyobb magyar példaértékű munkásságát, hazaszeretetét. Az igehirdetést követően dr. Enyedi István orgonajátékában gyönyörködtünk. Az istentisztelet után a résztvevőkkel együtt a falu fölött álló Széchenyi emlékoszlophoz sétáltunk. Kőszegremete, az egyik legrégibb avasi település festői szépségű helyen, lankás dombok között húzódik meg. A Domokos-domb tetején áll a történelmi Magyarország elsőként emelt Széchenyi emlékműve. Az érkezőket a Bartók Béla népi zenekar vidám zene-és énekszóval fogadta a nagy melegben árnyat adó hatalmas cseresznyefa alatt.

P1310042

Sike Lajos újságíró, a helyi Széchenyi Kör vezetője köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta, hogy Széchenyi mindig összefogta a nemzetet, most is erre van szükség. Azt is elmondta, hogy egészsége meggyengülése miatt 26 év után nem tudja tovább folytatni szervező munkáját. Köszönjük, amit eddig tett a Széchenyi Körért, reméljük, méltó utódot talál.

A közös érdek az a nagy titok, mely mindent egyesít, s nemzetek hosszú életének egyetlen biztosítéka / Világ/ ezzel a gondolattal kezdte Péchy Mária megemlékezést. Szeretné hinni, hogy a jelenlevők és a Széchenyi tisztelők tábora a közös értékek mögé is képesek sorakozni, követve jelmondatunkat „Egynek minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen” A kör elnöke reményét fejezte ki, hogy a Széchenyi nevét viselő civil szervezetek kezdeményezésére 2016, a legnagyobb magyar születésnek 225. évfordulója emlékév lesz. Sok terv született és ezek közül is kiemelkedik a Szatmárnémetiben működő csoportunk elképzelése: Széchenyi szobor állítása. Széchenyi István tanácsával fejeződött be a beszéd „ A legnagyobb feltétele ez ügy sikerének is az, mint minden alkalommal és minden esetben elé szeretnék hozni, hogy legelőször is egymást tökéletesen megértsük, és aztán ide-odavonás helyett mi erőt fogyaszt, sőt még keserűséget is szül, egy test és lélekkel mindnyájan egyet és egyenlőt akarjunk.”

P1310068

A hallgatóság nagy tapssal köszönte meg Péchy Mária, az Országos Széchenyi Kör elnökének szavait, aki bevallotta, hogy szívének egyik kedves Széchenyi emlékhelye Kőszegremete.

Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke elmondta, hogy Széchenyihez hasonló jelentőségű államférfi azóta sem született. Élete, munkássága példaként állhat a mai politikusok előtt. Szász Róbert, a megyei Hagyományőrző Központ igazgatója és Ludróczki Sándor polgármester méltató beszéde után Sziszik Piroska tanítványai szavalatai színesítették a műsort. Ezután elhelyeztük a tisztelet és a megemlékezés koszorúit az emlékműnél, majd a Szózat eléneklésével ért véget a színvonalas ünnepi megemlékezés.

P1310099

Kedves vendéglátóink ünnepi ebédre hívtak bennünket a közeli kányaházi tó partján álló hangulatos vendéglőbe. .A finom ételek és italok fogyasztása közben élénk baráti beszélgetés alakult ki, mely remélhetőleg folytatódik majd egy év múlva.

Papp Éva

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük