Go to Top

A Lánchíd elődje: a Marlow Bridge

Széchenyi nagy álma és terve volt egy állandó híd építése, amely összeköti Pestet és Budát. Nemcsak álmodozott róla, hanem legfőbb kezdeményezője is lett. 1832-ben megalapította a Hidegyletet,  s céljaként megfogalmazta: „ a Dunától kettészakított haza, s annak szívének összeforrasztása”. Mindent meg is tett a megvalósításáért.  Még 1832-ben elutazott Angliába, hogy megtekintse T.William Clark angol mérnök által tervezett és megépült három hidat.  Széchenyi tetszését a Temzén – Marlow városban – átívelő lánchid nyerte el.  A tervezéssel meg is bízták T. W.Clarkot, aki 1837-ben bemutatott három tervet.

1842-ben  – a Marlow híd mintájára – megkezdődött  egy három nyílású,  kőpilléres,  láncokra  függesztett híd építése. Az építési munkálatok irányításával, felügyeletével a tervező névrokonát,  Adam Clarkot,  bízták meg .

Széchenyi az építési  munkálatokat  helyszínen is figyelemmel kísérte, így esett meg 1848-ban, hogy az úszóállvány a Dunába  zuhant, amelyen a gróf is tartózkodott, de baj nélkül megúszta.

A híd építése 1849–ben fejeződött be.  A Lánchidunk ,  korának legkiemelkedőbb műszaki alkotása volt. Klasszicista  stílus  jegyeit mutatja.  A híd tükrözi Széchenyi kettősségét: aki arisztokrata volt, de lelkes követője a modern ipari kornak.   A hídon  a diadalív az ókori Róma építészetét idézi, a régi, dicső múltat  hirdeti,   de a modern pillérek, a kettős vaslánc már az ipari forradalom vívmánya.

A sors iróniája, hogy a hidat  1849. 11. 20-án,  fagyos hangulatban  Haynau avatta fel, s hogy Széchenyi soha nem mehetett már át a hídon.

A ma is fennálló  Marlow Bridge a „ kistestvér”  hasonlít a mi Lánchidunkra, csak méreteiben sokkal kisebb.  A hídon emléktábla is megörökíti a  rokoni kapcsolatot.

One Response to "A Lánchíd elődje: a Marlow Bridge"

  • Grohmann Ilona
    2017-09-12 - 19:59 Reply

    A Széchenyi-lánchíd a maga kecsességével a legszebb hidak közé tartozik. Amikor tavaly előadás keretében a híd mester olyan információkkal látott el minket, amit álmunkban sem gondoltunk, mindannyian elégedetten, új ismeretekkel bővülve mentünk haza otthonainkban. Turista szezon lévén rengetegen sétáltak rajta, akár csoportosan, akár egyénileg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük