Go to Top

30 éve ápoljuk Széchenyi emlékét Szegeden

2019. június 1-jén a szegedi Városháza dísztermében tartottuk ünnepélyes közgyűlésünket abból az alkalomból, hogy 30. éve alakult meg az Országos Széchenyi Kör Szegedi Tagcsoportja.  Az ünnepség díszvendége gróf Széchényi Kálmán volt, aki feleségével Németországból érkezett az ünnepi alkalomra.

11 órára zsúfolásig megtelt a Városháza csodálatos díszterme. Az elnökségi asztalnál az érdeklődők megtekinthették gróf Széchenyi István szegedi díszpolgári oklevelét. Büszkék vagyunk arra, hogy városunk első díszpolgára a legnagyobb magyar volt.

Az ünnepségre vendégek érkeztek Budapestről, Budaörsről, Székesfehérvárról, Nyíregyházáról, hogy együtt ünnepeljenek a szegedi köri tagokkal. Megtisztelte jelenlétével ünnepségünket dr. Rubovszky András, a Széchenyi Társaság elnöke, dr. Cserháti László Gábor elnökségi tag (Széchenyi Társaság), Buday Miklós, a Széchenyi Alapítvány elnöke. Eljött Szabadkáról, Szeged testvérvárosából Szabó-Hangya Teréz, a szabadkai Pannon RTV rádiós újságírója.

A Himnusz eléneklése után a Szegedi Nemzeti Színház fiatal operaénekesnője, Laczák Boglárka adta elő gróf Széchényi Imre: Bölcsődal, majd később a Ja, Winter wars című szerzeményét.

A Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulói irodalmi összeállítást adtak elő gróf Széchenyi István tiszteletére. Az előadás zenei aláfestéseként zongoramuzsikát hallottunk a Széchényi-család tagjainak (Lajos, Ödön, Andor) műveiből.

Papp Éva a szegedi tagcsoport jelenlegi elnöke beszámolt az eltelt 30 év munkájáról, eredményeiről. Beszédének szövege itt olvasható.

Péchy Mária, az Országos Széchenyi Kör elnöke elismeréssel beszélt a tagcsoport tevékenységéről. A beszéd szövege itt olvasható.

A Szegedi Nemzeti Színház ifjú operaénekese, Szélpál Szilveszter gróf Széchényi Imre La bas (Ott lenn) című dalát adta elő.

Ezután díszvendégünk, gróf Széchényi Kálmán emelkedett szólásra, beszédének szövege ide kattintva érhető el. Értékes, gondolatébresztő szavait nagy tapssal jutalmazta a hallgatóság.Ezt követően Hekáné dr. Szondi Ildikó, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottsága alelnöke a város polgármesterének nevében átadta a város elismerését.  Az oklevél szövege: „Széchényi István emlékezetének ápolásában és Szeged város kulturális életében végzett kiemelkedő tevékenységük elismeréseként az Országos Széchenyi Kör Szegedi Tagcsoportja részére megalakulásának 30. évfordulója alkalmából Szeged város ezüstplakettjét adományozom. Szeged, 2019. június 1. dr. Botka László polgármester.”

Az operaénekesek és a zongorán kísérő Görög Enikő zongoraművésznő  előadását nagy figyelemmel és elismeréssel  kísérte Széchényi Kálmán, Széchényi Imre dalainak összegyűjtője.

A Városháza díszterme előtti folyosón megtekintettük a Vasúttörténeti Alapítvány gróf Széchenyi István relikviáinak gyűjteményét.

A Városházáról Széchenyi István szobrához vonultunk át a Fricsay Ferenc Koncertfúvószenekar kíséretével. Itt az Akropolis Táncszínház előadását csodálhattuk meg. Erre az ünnepi alkalomra polka-fantáziát készítettek gróf Széchényi Imre zenéjére.

A megemlékezés és tisztelet koszorúit helyeztük el a legnagyobb magyar szobra előtt. A felemelő ünnepség a Szózat hangjaival ért véget.

Papp Éva

2 Responses to "30 éve ápoljuk Széchenyi emlékét Szegeden"

  • Papp Éva
    2019-06-11 - 08:22 Reply

    Köszönöm mindenkinek, akik megtisztelték jelenlétükkel a szegedi tagcsoport ünnepségét.

  • dr Fazekas Sándor
    2019-06-18 - 19:09 Reply

    Gratulálok, minden elismerésem a Tietek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük